Mennyit érdemes költeni?



Mire mennyit érdemes költeni?
Biztos vagytok páran, akik hiába játszotok régóta a játékkal, nem igazán tudjátok eldönteni, hogy egy 300 maanás éggömb megéri-e vagy sem. Alapjában véve azt mondhatjuk, hogy megéri, ugyanakkor szívesebben ad érte az ember csak 200-at.

De akkor mi alapján lehet beazonosítani az árakat?
Először is, ott van a butik, ahol egy-két dolognak meg van az ára, az nagyon jó támpont például az élelmeknél.
A csalikkal viszont már más a helyzet. Van egy-két csali, ami csak pénzért vehető, azokkal most ne is foglalkozzunk, aki szeretne költeni a játékra, az meg tudja venni, aki nem, az pedig figyelheti a piacot, hogy van-e eladó belőlük (már a familiárisokból).
Személy szerint a bolti ár háromnegyede/harmada felett nem szívesen veszek csalit és nem is adok el olyan drágán. Amikor eladok egy ragadós nyalókát például (Jipinku csali), ami a boltba 300 maana, akkor legfeljebb 90 maanát szoktam érte kérni. Mivel az állatkám is úgy találta, nem 110%-os hasznot keresek rajta, hanem megadom az esélyt másnak, hogy elkapjon egy familiárist vagy éppen ki tudjon nyitni egy batyut.

   Igen, a batyuk megint egy más téma... Amikor a batyulistában olyasmi szerepel, amit alapjáraton fillérekért szoktunk látni a piacon, akkor hirtelen megháromszorozódik az ára vagy még többe kerül. Sajnos  vagy sem, ez okos lépés, nem tudunk vele mit kezdeni. Ez egyszerű túlkereslet, hiszen többen keresik, mint amennyi van belőle. A mindennapjainkban is sokszor találkozunk ilyennel.
Én általában olyankor szoktam batyuhoz való dolgokat venni, amikor azok éppen nem kellenek. Nagyjából az epikus és a legendás batyukhoz mindig ugyanaz kell, így ha hétköznapi vagy ritka batyu van terítéken, akkor olcsóbban meg tudom vásárolni azt, ami később majd jól fog jönni.

Ha megnézzük tehát a piacot, látjuk a maana és az aranyrög árat. Egy kis matek: 750 maana 762 forint
250 aranyrög 762 forint
750/250=3
1 manna = 3 aranyrögöt ér, szóval ezzel lehet számolni, például esemény familiárisoknál, mert legutóbb a Ciralak 450 aranyrögbe került, ami átváltva 1350 maana, de hogy maradjon haszna az eladónak, legyen 1500. Van, aki 2000 felett árulta, sőt 6000 feletti árveréssel is találkoztam... Erre azért figyeljünk, ennyit nem ér! Ez olyan, mintha kenyeret háromezer forintért akarnánk venni a boltban...

Leggyakrabban familiárist veszünk, legalábbis én. És szerintem itt vannak a legnagyobb "téveszmék", ha szabad ezt a szót használni, nem pejoratív értelemben. Ebben az esetben a butik nem méravdó (kivéve eseményekkor, mint az fentebb írtam). A butikban, hogy egy egyszerű példát hozzak, Bekola 900 maanába kerül. A piacon ennyiért lehetetlen eladni! Ennek több oka is van: ennyi maanát összeszedni sok idő, és nem szívesen költ ennyit senki. Bekola egy alap familiáris (Sabali és Korkó is), így tehát a leggyakoribbak közé tartozik, valamint a szerencséje sem olyan nagy, hogy megérne ennyit.
A hétköznapi familiárisok (lásd korábban azösszeszedett listát) 1 és 300/400 maana körül mozognak, a piacon is ennyiért látni a legtöbbet.
Értelemszerűen így megy felfele az ára, tehát a ritka familiáris (pl.: Plumobek) sokkal többet ér, mint 100 maana, ugyanakkor 500/600 maana felett már egy "bontatlan csomagolás" kicsit magas ár lenne.
Az epikus familiárisok közül Minaloo az, aki csak batyuból szerezhető, egy epikus batyu pedig 400/500+ maana körül mozog, tehát társai is ekörül vásárolhatóak meg.
A legendás familiárisok a felső szint, de egyelőre még nem nagyon lehet velük a piacon találkozni.

Marad a kérdés, mennyit is költsek?
Ez a kis összegzés nem arra szolgál, hogy megmondjam, mit mennyiért vehetsz meg, inkább szántam egy kis felvilágosításnak, hogy ne érezzük magunkat átverve, amiért megvettünk valamit, szerintünk jó áron és néhány perccel, órával később ugyanazt sokkal olcsóbban látjuk a piacon. Természetesen ilyesmi előfordulhat, nem azt mondom, hogy nem. De figyeljünk oda, hiszen ez a játék is kicsit olyan, mint a Gazdálkodj okosan. A saját érdekünk, hogy jó üzletember és asszony legyünk!

Remélem segített egy kicsit az írásom.



xoxo T




U.i.: kiegészítéseket, észrevételeket szívesen fogadok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

19. epizód - Megdobbanó szívek

13. epizód - Mnémoszüné

6. epizód - Az utazás előkészületei